RECEPTEK
Kefres stemny
Hozzvalk:
2 pohr* kefr
4 db egsz tojs
2 pohr kristlycukor
4 pohr liszt
2 cs. stpor
fl pohr tolaj
3 db. alma (hmozva, darabolva)
* a hozzvalknl kefres pohr a mrtk!
Elkszts:
A hozzvalkat egy ednyben fakanllal sszekeverjk, majd kikent tepsiben lass, majd kzepes tzn megstjk.
Fbin Gborn, Abdszalk
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Narancs juice
2 narancs hjt s 20 dkg. Rpt felszeletelnk s annyi vzben, ami ellepi, puhra fzzk. Ha kihlt, a narancs szeleteivel egytt sszeturmixoljuk. Ezalatt 4 liter vizet fl kg. Cukorral s 1 doboz citromptlval (12,5 gr) felforralunk. Belekeverjk a rps narancsot s felfzzk. 1 napi llni hagyjuk, aztn fogyaszthat.
(Kevs alapanyagbl nagy mennyisg lesz s finom!)
Cseh Csabn, Abdszalk
Bgrs stemny
Hozzvalk:
1 bgre cukor, 1 bgre tej, 1,5 bgre liszt, 1 tojs, 1 stopor, 1 kis s.
Elkszts:
A fent emltetteket sszekeverjk, be a tepsibe, a tetejt megszrjuk kimagozott idny-gymlccsel (meggy, cseresznye, ribizli, egres, szibarack, alma stb. stb. stb.) Be a stbe, megsl, ksz. Ha nincs gymlcsd, akkor a lisztbl csak egy bgrnyit vegyl s a gymlcs helyett egy bgre rlt mkot adj a masszba. gy is finom, persze ezt is meg kell stni!
Faragn Varga Erzsbet, Abdszalk
Kefres lngos
Hozzvalk:
Kb. 60 dkg liszt, 2 pohr kefr, 3 egsz tojs, kshegynyi s, 3 dkg. leszt
A hozzvalkat sszegyrjuk, hogy j sima legyen s belisztezett alj tlba rakjuk. A tetejre is lisztet szrunk, hogy a tszta ne szradjon ki. 4 ra keleszts utn sthetjk. Ami fontos: a kidagasztott tsztt lefedve htben kell trolni. Ha a tsztbl marad, a htbe rakjuk vissza, mert 1 htig is elll.
Cseh Csabn, Abdszalk
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ddlle
50 dkg. burgonyt meghmozunk, ss vzben megfznk, sszetrjk, majd a tzhelyrl flrehzva, lassan belentnk 50 dkg. Rteslisztet, kzben llandan keverjk, amg a krumpli felveszi a lisztet. 2-3 fej vrshagymt apr kockra vgunk, zsrban megpirtjuk, megszzuk. Evkanalat elszr a hagyms zsrba mrtjuk, majd galuskkat szaggatunk vele a krumplis masszbl, s ezeket tepsiben egyms mell fektetjk. A maradk hagymt is rszrjuk s az egszet a stben megpirtjuk.
Szalonns burgonyaleves
Hozzvalk 4 szemlyre:
4 apr vrshagyma, 4 kis gerezd fokhagyma, 1 kg. Burgonya, 4 . olaj, msfl liter zldsgleves (kockbl), 4 g petrezselyemzld, 3 szl metlhagyma, 8 szelet bacon, 8 ek. sr tejfl, s, fehr bors
A ktfle hagymt durvra kockzzuk, a meghmozott burgonyt szintn kockkra vgjuk. Az olajat felhevtjk s kb. 1 perc alatt megproljuk a vrshagymt meg a fokhagymt. A levessel felntjk, hozzadjuk a burgonyt s kzepes hfokon lefedve 10-15 percig fzzk.
Kzben felaprtjuk a zldfszereket. A szalonnt serpenyben, zsiradk nlkl ropogsra stjk. A levest rdmixerrel ppestjk, majd sval, borssal zestjk s belevegytjk a tejflt s a zldfszereket.
Nvtelen szelet
6 tojsbl kakas pisktt stnk.
Tltelk: 30 dkg. darlt dit, 1dl. tejjel leforrzzuk, majd kihlni hagyjuk. 30 dkg. margarint 30 dkg porcukorral kikevernk. Hozzkeverjk a dipphez s a kihlt pisktra kenjk. Tetejre csokit reszelnk.
Baleys
2dl rumot 3 dl tejsznnel, 2 doboz srtett cukrozott tejjel s 2 kanl kakaval sszekevernk, majd 2-3 napig htben troljuk. Ezutn fogyaszthat.
Mohcsi Jnosn, Abdszalk
----------------------------------------------------------------------------------------------
HDI KEDVENCE
Hozzvalk: 10 dkg. porcukor, 1 tojs, 4 dkg margarin, 2 ek. mz, 2 ek tej, 1 kvskanl szdabikarbna, 25 dkg. liszt
A pisktatekercshez: 8 tojs, 16 dkg. cukor, 16 dkg. liszt, 1 csomag stpor, lekvr
A krmhez: 20 dkg. margarin, 1 vanlis pudingpor, 15 dkg. porcukor
A tetejre: porcukor vagy csokoldmz
A porcukrot a tojssal elkeverjk. Hozzadjuk a tejet, a kiss megolvasztott margarint s mzet, vgl a szdabikarbnval elvegytett lisztet. Jl sszegyrjuk, majd kettosztva 2 vkony lapot stnk belle. A pisktatekercshez a tojsokat sztvlasztjuk, a srgjt habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a stporral vegytett lisztet, vgl a fehrje kemnyre felvert habjt. A masszt kettvesszk s kln – kln 180 fokon megstjk. Mindkt pisktt lekvrral megkenjk, feltekerjk s kb. 1 cm szles szeletekre vgjuk.
A pudingport 3 dl vzzel felfzzk, s langyosra htjk. Ezutn kisebb adagokban a cukorral habosra kevert margarinhoz keverjk. Az egyik mzes lapot megkenjk a vanliakrmmel, majd rrakjuk a felszeletelt pisktatekercseket. Erre ismt vanlis krm kerl, vgl befedjk a msik mzes lappal. Tetejre porcukrot szrunk vagy csokoldmzat tehetnk.
Tth Andrsn, Abdszalk
Boler szelet
Hozzvalk a tszthoz:
20 dkg porcukor,
20 dkg liszt,
4 db tojs,
1 dl tej,
1 dl olaj,
1/2 stpor.
A porcukrot s a tojst habosra kavarjuk, hozzadjuk a tbbi hozzvalt. Megstjk.
A krmhez:
1 pohr /450gr/ tejfl,
2 csomag vanlis cukor,
1 csomag fzs nlkli vanlia puding.
Ezeket kikeverjk.
Vgl:
7 dl vzben felfznk 2 csomag vanlia pudingot 20 dkg porcukorral.
Ha megftt a tzrl levve langyosra htjk majd hozzadjuk az 1 csomag boler italport. Ezt a tejfls tszta tetejre ntjk. 1 ra mlva szeletelhet
Kontra Ferencn, Abdszalk |