| RECEPTEK   Kefres stemny Hozzvalk: 2 pohr* kefr  4 db egsz tojs  2 pohr kristlycukor 4 pohr liszt 2 cs. stpor fl pohr tolaj 3 db. alma (hmozva, darabolva)   * a hozzvalknl kefres pohr a mrtk!   Elkszts: A hozzvalkat egy ednyben fakanllal sszekeverjk, majd kikent tepsiben lass, majd kzepes tzn megstjk.   Fbin Gborn, Abdszalk ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------   Narancs juice 2 narancs hjt s 20 dkg. Rpt felszeletelnk s annyi vzben, ami ellepi, puhra fzzk. Ha kihlt, a narancs szeleteivel egytt sszeturmixoljuk. Ezalatt 4 liter vizet fl kg. Cukorral s 1 doboz citromptlval (12,5 gr) felforralunk. Belekeverjk a rps narancsot s felfzzk. 1 napi llni hagyjuk, aztn fogyaszthat. (Kevs alapanyagbl nagy mennyisg lesz s finom!) Cseh Csabn, Abdszalk       Bgrs stemny   
  Hozzvalk:1 bgre cukor, 1 bgre tej, 1,5 bgre liszt, 1 tojs, 1 stopor, 1 kis s.
 
 Elkszts:
 A fent emltetteket sszekeverjk, be a tepsibe, a tetejt megszrjuk kimagozott idny-gymlccsel (meggy, cseresznye, ribizli, egres, szibarack, alma stb. stb. stb.) Be a stbe, megsl, ksz. Ha nincs gymlcsd, akkor a lisztbl csak egy bgrnyit vegyl s a gymlcs helyett egy bgre rlt mkot adj a masszba. gy is finom, persze ezt is meg kell stni!
 Faragn Varga Erzsbet, Abdszalk
   Kefres lngos   Hozzvalk: Kb. 60 dkg liszt, 2 pohr kefr, 3 egsz tojs, kshegynyi s, 3 dkg. leszt   A hozzvalkat sszegyrjuk, hogy j sima legyen s belisztezett alj tlba rakjuk. A tetejre is lisztet szrunk, hogy a tszta ne szradjon ki. 4 ra keleszts utn sthetjk. Ami fontos: a kidagasztott tsztt lefedve htben kell trolni. Ha a tsztbl marad, a htbe rakjuk vissza, mert 1 htig is elll.  
 Cseh Csabn, Abdszalk --------------------------------------------------------------------------------------------   Ddlle   50 dkg. burgonyt meghmozunk, ss vzben megfznk, sszetrjk, majd a tzhelyrl flrehzva, lassan belentnk 50 dkg. Rteslisztet, kzben llandan keverjk, amg a krumpli felveszi a lisztet. 2-3 fej vrshagymt apr kockra vgunk, zsrban megpirtjuk, megszzuk. Evkanalat elszr a hagyms zsrba mrtjuk, majd galuskkat szaggatunk vele a krumplis masszbl, s ezeket tepsiben egyms mell fektetjk. A maradk hagymt is rszrjuk s az egszet a stben megpirtjuk.         Szalonns burgonyaleves   Hozzvalk 4 szemlyre: 4 apr vrshagyma, 4 kis gerezd fokhagyma, 1 kg. Burgonya, 4 . olaj, msfl liter zldsgleves (kockbl), 4 g petrezselyemzld, 3 szl metlhagyma, 8 szelet bacon, 8 ek. sr tejfl, s, fehr bors   A ktfle hagymt durvra kockzzuk, a meghmozott burgonyt szintn kockkra vgjuk. Az olajat felhevtjk s kb. 1 perc alatt megproljuk a vrshagymt meg a fokhagymt. A levessel felntjk, hozzadjuk a burgonyt s kzepes hfokon lefedve 10-15 percig fzzk. Kzben felaprtjuk a zldfszereket. A szalonnt serpenyben, zsiradk nlkl ropogsra stjk. A levest rdmixerrel ppestjk, majd sval, borssal zestjk s belevegytjk a tejflt s a zldfszereket.       Nvtelen szelet   6 tojsbl kakas pisktt stnk. Tltelk: 30 dkg. darlt dit, 1dl. tejjel leforrzzuk, majd kihlni hagyjuk. 30 dkg. margarint 30 dkg porcukorral kikevernk. Hozzkeverjk a dipphez s a kihlt pisktra kenjk. Tetejre csokit reszelnk.       Baleys   2dl rumot 3 dl tejsznnel, 2 doboz srtett cukrozott tejjel s 2 kanl kakaval sszekevernk, majd 2-3 napig htben troljuk. Ezutn fogyaszthat.   Mohcsi Jnosn, Abdszalk ----------------------------------------------------------------------------------------------       HDI KEDVENCE   Hozzvalk: 10 dkg. porcukor, 1 tojs, 4 dkg margarin, 2 ek. mz, 2 ek tej, 1 kvskanl szdabikarbna, 25 dkg. liszt   A pisktatekercshez: 8 tojs, 16 dkg. cukor,  16 dkg. liszt, 1 csomag stpor, lekvr   A krmhez: 20 dkg. margarin, 1 vanlis pudingpor, 15 dkg. porcukor   A tetejre: porcukor vagy csokoldmz   A porcukrot a tojssal elkeverjk. Hozzadjuk a tejet, a kiss megolvasztott margarint s mzet, vgl a szdabikarbnval elvegytett lisztet. Jl sszegyrjuk, majd kettosztva 2 vkony lapot stnk belle. A pisktatekercshez a tojsokat sztvlasztjuk, a srgjt habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a stporral vegytett lisztet, vgl a fehrje kemnyre felvert habjt. A masszt kettvesszk s kln – kln 180  fokon megstjk. Mindkt pisktt lekvrral megkenjk, feltekerjk s kb. 1 cm szles szeletekre vgjuk. A pudingport 3 dl vzzel felfzzk, s langyosra htjk. Ezutn kisebb adagokban a cukorral habosra kevert margarinhoz keverjk. Az egyik mzes lapot megkenjk a vanliakrmmel, majd rrakjuk a felszeletelt pisktatekercseket. Erre ismt vanlis krm kerl, vgl befedjk a msik mzes lappal. Tetejre porcukrot szrunk vagy csokoldmzat tehetnk. Tth Andrsn, Abdszalk   Boler szelet   Hozzvalk a tszthoz:20 dkg porcukor,
 20 dkg liszt,
 4 db tojs,
 1 dl tej,
 1 dl olaj,
 1/2 stpor.
 A porcukrot s a tojst habosra kavarjuk, hozzadjuk a tbbi hozzvalt. Megstjk.  A krmhez:1 pohr /450gr/ tejfl,
 2 csomag vanlis cukor,
 1 csomag fzs nlkli vanlia puding.
 Ezeket kikeverjk.
 Vgl:7 dl vzben felfznk 2 csomag vanlia pudingot 20 dkg porcukorral.
 Ha megftt a tzrl levve langyosra htjk majd hozzadjuk az 1 csomag boler italport. Ezt a tejfls tszta tetejre ntjk. 1 ra mlva szeletelhet
  Kontra Ferencn, Abdszalk |