RECEPTEK
Kefíres sütemény
Hozzávalók:
2 pohár* kefír
4 db egész tojás
2 pohár kristálycukor
4 pohár liszt
2 cs. sütőpor
fél pohár étolaj
3 db. alma (hámozva, darabolva)
* a hozzávalóknál kefíres pohár a mérték!
Elkészítés:
A hozzávalókat egy edényben fakanállal összekeverjük, majd kikent tepsiben lassú, majd közepes tűzön megsütjük.
Fábián Gáborné, Abádszalók
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Narancs juice
2 narancs héját és 20 dkg. Répát felszeletelünk és annyi vízben, ami ellepi, puhára főzzük. Ha kihűlt, a narancs szeleteivel együtt összeturmixoljuk. Ezalatt 4 liter vizet fél kg. Cukorral és 1 doboz citrompótlóval (12,5 gr) felforralunk. Belekeverjük a répás narancsot és felfőzzük. 1 napi állni hagyjuk, aztán fogyasztható.
(Kevés alapanyagból nagy mennyiség lesz és finom!)
Cseh Csabáné, Abádszalók
Bögrés sütemény
Hozzávalók:
1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1,5 bögre liszt, 1 tojás, 1 sütopor, 1 kis só.
Elkészítés:
A fent említetteket összekeverjük, be a tepsibe, a tetejét megszórjuk kimagozott idény-gyümölccsel (meggy, cseresznye, ribizli, egres, őszibarack, alma stb. stb. stb.) Be a sütőbe, megsül, kész. Ha nincs gyümölcsöd, akkor a lisztből csak egy bögrényit vegyél és a gyümölcs helyett egy bögre őrölt mákot adj a masszába. Így is finom, persze ezt is meg kell sütni!
Faragóné Varga Erzsébet, Abádszalók
Kefíres lángos
Hozzávalók:
Kb. 60 dkg liszt, 2 pohár kefír, 3 egész tojás, késhegynyi só, 3 dkg. Élesztő
A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy jó sima legyen és belisztezett aljú tálba rakjuk. A tetejére is lisztet szórunk, hogy a tészta ne száradjon ki. 4 óra kelesztés után süthetjük. Ami fontos: a kidagasztott tésztát lefedve hűtőben kell tárolni. Ha a tésztából marad, a hűtőbe rakjuk vissza, mert 1 hétig is eláll.
Cseh Csabáné, Abádszalók
--------------------------------------------------------------------------------------------
Dödölle
50 dkg. burgonyát meghámozunk, sós vízben megfőzünk, összetörjük, majd a tűzhelyről félrehúzva, lassan beleöntünk 50 dkg. Réteslisztet, közben állandóan keverjük, amíg a krumpli felveszi a lisztet. 2-3 fej vöröshagymát apró kockára vágunk, zsírban megpirítjuk, megsózzuk. Evőkanalat először a hagymás zsírba mártjuk, majd galuskákat szaggatunk vele a krumplis masszából, s ezeket tepsiben egymás mellé fektetjük. A maradék hagymát is rászórjuk és az egészet a sütőben megpirítjuk.
Szalonnás burgonyaleves
Hozzávalók 4 személyre:
4 apró vöröshagyma, 4 kis gerezd fokhagyma, 1 kg. Burgonya, 4 . olaj, másfél liter zöldségleves (kockából), 4 ág petrezselyemzöld, 3 szál metélőhagyma, 8 szelet bacon, 8 ek. sűrű tejföl, só, fehér bors
A kétféle hagymát durvára kockázzuk, a meghámozott burgonyát szintén kockákra vágjuk. Az olajat felhevítjük és kb. 1 perc alatt megpároljuk a vöröshagymát meg a fokhagymát. A levessel felöntjük, hozzáadjuk a burgonyát és közepes hőfokon lefedve 10-15 percig főzzük.
Közben felaprítjuk a zöldfűszereket. A szalonnát serpenyőben, zsiradék nélkül ropogósra sütjük. A levest rúdmixerrel pépesítjük, majd sóval, borssal ízesítjük és belevegyítjük a tejfölt és a zöldfűszereket.
Névtelen szelet
6 tojásból kakaós piskótát sütünk.
Töltelék: 30 dkg. darált diót, 1dl. tejjel leforrázzuk, majd kihűlni hagyjuk. 30 dkg. margarint 30 dkg porcukorral kikeverünk. Hozzákeverjük a diópéphez és a kihűlt piskótára kenjük. Tetejére csokit reszelünk.
Baleys
2dl rumot 3 dl tejszínnel, 2 doboz sűrített cukrozott tejjel és 2 kanál kakaóval összekeverünk, majd 2-3 napig hűtőben tároljuk. Ezután fogyasztható.
Mohácsi Jánosné, Abádszalók
----------------------------------------------------------------------------------------------
HÉDI KEDVENCE
Hozzávalók: 10 dkg. porcukor, 1 tojás, 4 dkg margarin, 2 ek. méz, 2 ek tej, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 25 dkg. liszt
A piskótatekercshez: 8 tojás, 16 dkg. cukor, 16 dkg. liszt, 1 csomag sütőpor, lekvár
A krémhez: 20 dkg. margarin, 1 vaníliás pudingpor, 15 dkg. porcukor
A tetejére: porcukor vagy csokoládémáz
A porcukrot a tojással elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a kissé megolvasztott margarint és mézet, végül a szódabikarbónával elvegyített lisztet. Jól összegyúrjuk, majd kettéosztva 2 vékony lapot sütünk belőle. A piskótatekercshez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral vegyített lisztet, végül a fehérje keményre felvert habját. A masszát kettévesszük és külön – külön 180 fokon megsütjük. Mindkét piskótát lekvárral megkenjük, feltekerjük és kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk.
A pudingport 3 dl vízzel felfőzzük, és langyosra hűtjük. Ezután kisebb adagokban a cukorral habosra kevert margarinhoz keverjük. Az egyik mézes lapot megkenjük a vaníliakrémmel, majd rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket. Erre ismét vaníliás krém kerül, végül befedjük a másik mézes lappal. Tetejére porcukrot szórunk vagy csokoládémázat tehetünk.
Tóth Andrásné, Abádszalók
Boleró szelet
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg porcukor,
20 dkg liszt,
4 db tojás,
1 dl tej,
1 dl olaj,
1/2 sütőpor.
A porcukrot és a tojást habosra kavarjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót. Megsütjük.
A krémhez:
1 pohár /450gr/ tejföl,
2 csomag vaníliás cukor,
1 csomag főzés nélküli vanília puding.
Ezeket kikeverjük.
Végül:
7 dl vízben felfőzünk 2 csomag vanília pudingot 20 dkg porcukorral.
Ha megfőtt a tűzről levéve langyosra hűtjük majd hozzáadjuk az 1 csomag boleró italport. Ezt a tejfölös tészta tetejére öntjük. 1 óra múlva szeletelhető
Kontra Ferencné, Abádszalók |